Skip links

Boksen als metafoor voor Leiderschapsontwikkeling

Boksen als metafoor voor Leiderschapsontwikkeling

 

Door Cedric Rachmad, boks coach

Leiderschap: een zoektocht naar binnen

Waarom zou je aan een leiderschapsprogramma meedoen? Ik vermoed dat de meesten zichzelf willen ontwikkelen met de gedachte dat ze ‘beter’ of gelukkiger worden. Dat impliceert dat er iets mist of ‘minder’ is in je huidige leven.

Wat dat precies is, is natuurlijk voor iedereen anders. Het mooie van Beyond is dat er ruimte is voor ieders eigen ontwikkeling. Gelukkig zijn er ook universele waarden en kwaliteiten die enig houvast kunnen bieden. Hieronder ga ik een poging doen door een paar vragen te beantwoorden die je mogelijk ook hebt.

 

Wat is leiderschap?

Volgens mij draait leiderschap niet zo zeer om regie in handen te hebben. Maar om congruentie tussen wie je bent en wat je doet.

Regie of controle is namelijk een illusie. Je kunt wel proberen te sturen maar echte controle (over het resultaat) is er niet. En het paradoxale is dat het leven meer gaat stromen als je durft los te laten.

De meeste mensen richten zich bij controle op de buitenwereld. Terwijl de buitenwereld juist het meest onzekere is in ons leven. We proberen ‘zekerheid’ te creëren door diploma’s en spulletjes te verzamelen. Daar hoort een vast contract en goed pensioen bij. Maar wie zegt dat je dat pensioen ooit gaat nuttigen? Als je de cijfers ziet, leven we steeds ongezonder door de stress die we ons op de hals halen. Stress om de laatste jaren van je leven te kunnen genieten.

 

Als er geen controle is, waar moet ik me dan op richten?

Waar je veel meer invloed op hebt, is je innerlijke wereld. Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe kijk je tegen situaties aan? Welke mensen verzamel je om je heen?

Je kunt namelijk je zelf trainen om beter om te gaan met de buitenwereld. Succesvolle mensen gaan er eigenlijk al vanuit dat er tegenslag zal zijn. Door voorbereid te zijn op wat er komen gaat, vergroot je de kans van slagen.

Welke voorbereiding past bij mij?

Einstein zei: “De enige bron van kennis is ervaring”. Waarom is dat? Ons gedrag bestaat voor meer dan 90% uit gewoontes. Gewoontes kosten minder energie, maar houden ons op andere vlakken ook tegen. We hebben daardoor moeite om buiten onze comfortzone te stappen. Je kunt cognitief wel snappen dat een ander gedrag beter is, maar gewoontes voelen veiliger.

Iets nieuws ervaren is dan ook vele malen krachtiger voor het leerproces. Het brengt namelijk denken en voelen bij elkaar.

Wat ik je wil leren is je zeker te voelen bij onzekerheid. Dit doe ik door je te confronteren met je gedragspatronen. Ik gebruik hierbij boksoefeningen als metafoor. Je lichaam spreekt namelijk altijd de waarheid, in tegenstelling tot je ratio. Daarbij zorgt bewegen voor het activeren van het emotionele brein waardoor je een opening hebt om nieuwe gedragspatronen te planten. Door je op een veilige manier te begeleiden naar een nieuwe succeservaring, is dit nieuwe gedrag direct beschikbaar. Het ‘voelt’ namelijk beter.

Je basis voor leiderschap zit in je gevoelsleven. Want uiteindelijk bepaalt emotie of en hoe jij in beweging komt.

Cedric Rachmad

EQfit / Lifecoach voor kwaliteit en vormgeving van jouw leven

www.granvida.nl

Return to top of page